En man i 30-årsåldern sköts ihjäl i ett industriområde i Brandbergen i Haninge, söder om Stockholm, i fredags den 4 mars. Nu misstänks ökände ”Kurdiske räven” från Uppsala för förberedelse till mord. Foto: Polisens förundersökning/Janne Åkesson/Swepix

Ökände ”Kurdiske räven” jagas för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

Den ”Kurdiske Räven” från Uppsala misstänks vara en av landets största knarksmugglare. Han misstänks nu för förberedelse till mord i början av året och är begärd häktad i sin utevaro.

SVT intervjuade honom tidigare i november i dokumentären ”Gangsterparadiset” på SVT Play som handlar om efterlysta svenskar.  

Den 36-årige mannen kopplas till omfattande narkotikasmuggling via bland annat Encrochat. Han lämnade landet innan polisen hade hunnit samla på sig bevisning genom chattarna, i ett tidigt skede av Encrochat-operationen. Sedan dess har han levt i sina föräldrars hemstad i Irak, men har senaste året befunnit sig i Turkiet.

En tid var han frihetsberövad efter misstankar om brott i samband med att en parkarbetare hittat en väska med motsvarande 120 000 kronor i 100-dollarssedlar. När 36-åringen hörde av sig för att hämta väskan blev turkisk polis i turiststaden Marmaris misstänksamma. Han visade en irakisk id-handling, men en närmare kontroll visade att han också hade en annan identitet: den så kallade ”Kurdiske Räven”, internationellt efterlyst av Interpol.

Länge trodde svenska myndigheter att han var häktad i väntan på utredning, men rykten går om att han av oklara skäl släppts.

En tid var ”Kurdiske räven” frihetsberövad efter misstankar om brott i samband med att en parkarbetare hittat en väska med motsvarande 120 000 kronor i 100-dollarssedlar. Foto: Polisens förundersökning

Bekräftar turkiskt medborgarskap

SVT försökte ta reda på vad som hänt och om han var frisläppt under inspelningen av ”Gangsterparadiset”.

SVT fick då tag på ”Kurdiske Räven” som bekräftade att han blivit medborgare genom en investering. På frågor som då gällde narkotikabrottslighet svarade han att han inte planerar att återvända till Sverige och ställas inför svensk domstol: 

– Jag är ändå dömd på förhand, sa han.

Åklagaren: Vet att den misstänkte är i Turkiet

De nya anklagelserna gäller förberedelse till mord under tidsperioden 28 februari till 18 mars. Fallet har samma målnummer som ett mord då en man i början av mars hittades skjuten till döds utanför Bandidos lokaler i Haninge. Den aktuella misstanken gäller inte mordet, utan händelser tiden före och efter mordet.

– Jag kommer inte gå in på vem eller vilka som varit målet för förberedelsebrottet, säger kammaråklagare Anna Hankkio.

Den misstänkte befinner sig i Turkiet. Vad ser du för möjligheter att få honom utlämnad till Sverige?

– Jag känner till det. Det får framtiden utvisa.

Häktningsförhandling hålls under fredagen i Södertörns tingsrätt. Om han blir häktad i sin utevaro kan det bli aktuellt att begära honom utlämnad. Något som också gjorts av annan åklagare gällande narkotikabrottsmisstankarna – hittills förgäves. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin blir provocerad av de kritiska frågorna, och kräver att få avbryta intervjun med SVT:s reporter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.