Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Polisen inleder särskild händelse efter våldsdåden i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslutat att inleda en så kallad särskild händelse till följd av den senaste tidens eskalerande våldsspiral i Stockholm. Enligt polisen handlar det om flera konflikter som pågår samtidigt och som yttrar sig i sprängningar och skjutningar.

– Man spränger och skjuter för att tvinga fram varandra. Det här är så klart jättealarmerande och ett hänsynlöst beteende som drabbar våra medborgare, säger kommenderingschef Hanna Paradis.

Polisen förstärker nu ytterligare sina resurser för att hantera den eskalering av våldsdåd som inträffat i Stockholmsområdet de senaste fyra veckorna.

På en pressträff på torsdagen meddelas att det har fattats beslut om en särskild händelse som ska hantera och bryta konfliktsituationen, som beskrivs pågå mellan flera olika kriminella nätverk.

Våldsvågen i Stockholm

– Vi är inne i en väldigt intensiv period, vi sliter oerhört hårt, både vår inre och yttre personal, säger tillförordnad polisregionchef Mattias Andersson.

Kommenderingschef Hanna Paradis beskriver situationen som komplex med flera pågående konflikter i regionen.

– Generellt kan man säga att vi har en väldigt hög konfliktnivå mellan flera olika kriminella nätverk där några är särskilt tongivande just nu. Vi ser inom nätverken att det har gjorts en förflyttning. Tidigare var nätverken lokalt förankrade och lokalt baserade. Det har förändrats. Nätverken i dag agerar både regionalt, över regionsgränserna och även nationellt och internationellt, säger Hanna Paradis, som betonar att det sker samarbeten mellan andra polismyndigheter i landet.

Skifte i maktbalansen

I de aktuella ärendena har 23 personer frihetsberövats och åtta häktats. Därutöver har beslag gjorts i form av: åtta handeldvapen, tre automatkarbiner, 16 sprängkapslar, en handgranat samt 1,8 kilo dynamit.

– Jag bedömer att vi har god koll på vilka som finns i de här nätverken. Vi vet ganska mycket genom de krypterade chattarna. Vi fick också väldigt många av de ledande gestalterna frihetsberövade. Det och förra årets och vinterns intensiva polisarbete med mycket beslag av vapen och narkotika gör att vi har en maktbalansskiftning och rubbning av det. Det kan vara en utav anledningarna till att vi ser den utveckling vi ser i dag, säger Hanna Paradis.

De tillvägagångssätt som använts i konflikterna tros vara ett sätt att pressa de inblandade.

”Riskerar att mista sina egna liv”

Samtidigt har de inblandade blivit yngre, både brottsoffren och gärngsmännen. Hälften som är brottsmisstänkta är nu under under 18 år, enligt polisen.

– Vi ser också en annan oroande tendens att många unga som begår brotten blir tvingade eller hotade att begå brotten. Och genomför de inte attentaten eller våldsdåden riskerar de att mista sina egna liv. Det här är en väldigt oroande utveckling som kräver att vi tillsammans med andra i samhället, bland annat socialtjänsten, gör gemensam sak, säger Hanna Paradis.

Enligt polisen har även flera våldsdåd avbrutits. Senaste stoppades en bil med vad som beskrivs som nätverkskriminella i södra Stockholm.

– Det här är en händelse, men det sker kontinuerligt i vår verksamhet, säger hon.

Vad är en särskild händelse?

På Polisens hemsida skriver de så här:

”En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.”

Exempel på andra särskilda händelser är statsbesöket av Barack Obama 2013 och terrordådet på Drottninggatan 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet