Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Liselotte Nilsson om den häktade 16-åringen. Foto: SVT/TT

16-åring häktad efter dödsskjutning i Vällingby på nyår

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke från Västerort häktades på fredagen av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på en man i 20-årsåldern i Vällingby på nyårsafton. Mannen sköts utanför en McDonald's-restaurang och det var en i raden av flera våldsbrott i Stockholms län under jul- och nyårshelgen.

Ytterligare en tonåring har suttit anhållen misstänkt för medhjälp till mordet i Vällingby men den personen är inte frihetsberövad längre. Misstanken mot honom kvarstår dock.

– Min klient är mycket besviken eftersom han förnekar gärningen som ligger honom till last. Min personliga åsikt är att det är alldeles för lätt att bli häktad i Sverige, säger 16-åringens försvarsadvokat, Gustaf Wangson, till SVT.

Våldsvågen i Stockholm

– Utredningen fortsätter med vidare förhör, insamling av bevismaterial och kartläggning av de inblandade, säger åklagare Liselotte Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På juldagsmorgonen sker årets 62:a dödsskjutning i Sverige 2022. Under veckorna som följer sker sedan flera våldsdåd runtom i Stockholm. Se en sammanfattning av händelserna på 60 sekunder. Foto: Jessica Gow/TT

Konflikten i Västerort

Två rivaliserande gäng i en förort i västra Stockholm ligger sedan tidigare i konflikt.

  • Mord, 31 december, Vällingby. En man i 20-årsåldern skjuts till döds. Han tros ha kopplingar till den ena sidan i konflikten.
  • Sprängdåd, 2 januari, Grimsta. Sprängning vid trappuppgång. I huset bor en tongivande person på den andra sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet