Fyraåring hade svårt att andas – läkaren tog lunch

Publicerad

När en fyraårig pojke behandlades för andningssvårigheter på en vårdcentral i norra Stockholms län, ska läkaren ha lämnat rummet för att gå på lunch. Det skriver pojkens mamma i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Pojken, som lider av både förkylningsastma och pälsallergi, var enligt anmälan påtagligt andningspåverkad när han vände sig till vårdcentralen. Men under besöket lämnade läkaren rummet för att gå på lunch, det uppger mamman som nu har anmält händelsen till IVO.

Larmade SOS från vårdcentralen

När läkaren försvann ska mamman ha valt att larma ambulans som kom till vårdcentralen. Barnet fördes till Karolinska i Solna där sjukvårdpersonal gjorde bedömningen att han skulle läggas in. Pojken transporterades sedan vidare till Karolinska i Huddinge för observation över natten.

Mamman skriver bland annat att hon är kritisk till att hon själv behövde tillkalla ambulans. Ansvarig chef på den aktuella vårdcentralen har varit i kontakt med familjen och meddelat att man tagit ärendet vidare och att man ser allvarligt på händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.