Med hjälp av en presenning och byggnadsställning vill protestgruppen visa hur stora de planerade husen kommer att upplevas. Foto: Lisbeth Wållberg

Protestbygge mot planerade bostäder i park

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras för nya bostäder i en park i Gamla Enskede. Men de boende menar att de nya bostäderna kommer att dominera området. Nu bygger grannarna upp ett av husen av en byggnadsställning för att visa hur stora de planerade bostäderna kommer bli.

Det planeras för drygt 70 nya bostäder i Gamla Enskede längs med Sockenvägen intill Sockenplan. Men bygget har väckt oro och protester från de boende i området. Vita lakan med texten ”bevara parken” hänger från fönster längs med Sockenvägen.

– Det är en gräsplan som kallas för ”Ängen” där barn brukar leka och spela fotboll. Bygget tar upp hela parken och det finns ingenting kvar, säger Lisbeth Wållberg som företräder en grupp som protesterar mot de kommande bostäderna.

Parhus och flerfamiljshus

I parken i kvarteret Häradsdomaren planerar Stockholms stad att bygga fem parhus med parkering och två flerfamiljshus. Enligt Lisbeth Wållberg finns en oro för att de nya husen kommer att dominera området och nu har protestgruppen ställt upp en byggnadsställning i samma storlek som de tänkta trevåningshusen.

Med hjälp av en presenning och byggnadsställning vill protestgruppen visa hur stora de planerade husen kommer att upplevas. Foto: Lisbeth Wållberg

– De nya husen är högre än de som finns och kommer att dominera området. Villornas trädgårdshäckar ligger bara några meter från de nya planerade husen och de kommer att få skugga, säger Lisbeth Wållberg.

Ny gata med fickparker

I byggförslaget finns en ny gata, två nya små parker med sittplatser och lekytor för barn.

– Det byggs jättemycket i hela Enskede och ingen av oss har protesterat. Vi tycker att alla parker behövs och ska finnas kvar, det har har ju varit parkmark sedan 20-talet, säger Lisbeth Wållberg.

I Gamla Enskede planeras drygt 70 nya bostäder och en ny gata ska dras fram i den nuvarande parken efter Sockenvägen. Foto: Stockholm Stad

Informationsmöte

Till måndagskvällen bjuder protestgruppen in till möte för att informera om byggplanerna. Enligt Lisbeth Wållberg har man bjudit in politikerna som sitter i byggnadsnämnden men det är osäkert om det kommer några representanter från Stockholm stad eller stadsdelsnämnden.

– Efter mötet kommer vi att vandra ner till parken för att se hur stort det blir. Byggnadsställningarna kommer att bli över 10 meter höga.

Möte på måndagskvällen om byggplanerna Foto: Lisbeth Wållberg

Förslaget ute på samråd

Arbetet med att ta fram en detaljplan över parken vid Sockenplan startades i slutet av 2017 och fram till den 11 januari har alla chansen att tycka till om planförslaget.

Stockholms stad skönhetsråd är positiva till delar av förslaget men anser att den översta våningen på parhusen bör försvinna ”eftersom den gör att husen blir onödigt höga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.