Morden i Sätra kan vara början på en ny våg av skjutningar. Det säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm. Foto: TT

Gängexpert: Kan vara början på ny våg av skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Morden i Sätra kan vara början på en ny våg av skjutningar. Det säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm.
– Skjutningar är tyvärr en utveckling som går upp och ner och risken är stor för en upptrappning av våldet nu med nya skjutningar.

Gunnar Appelgren vill inte spekulera i vad som ligger bakom de senaste dagarnas mord i Sätra men säger att det ser ut att vara början på en eskalerande våldsspiral.

– Vi ser i forskning att gängskjutningarna går i vågor beroende på hur konflikter ser ut och tyvärr ser det ut att vara en våg just nu. Det är extremt viktigt för oss att hålla stor närvaro i området nu men också att frihetsberöva centrala individer, att få in dem innan något mer händer.

Försiktig med att dra slutsatser

Sedan 2013 har en blodig konflikt pågått mellan grupperingar i Östberga och i Bredäng, de så kallade Östberganätverket och Bredängsnätverkt. I veckan friades fyra män från misstankar om förberedelse till mord på medlemmar i det så kallade Östberganätverket.

Men om händelserna i Sätra har någonting med grupperingarna att göra kan Gunnar Appelgren inte svara på. Han menar att man ska vara försiktig med att dra slutsatser och inte låsa sig vid att det rör sig om hämndaktioner.

– Den här typen av skjutningar kan handla om en hämndaktion mellan grupperingar, men det kan också röra sig om en intern maktstrid. Det kan handla om att hämnas men också om att inte bli mördad först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sätra

Mer i ämnet