Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svansen sänkt, ögat fäst – se när border collien Jenny jobbar och varför hon lyckas hålla borta gässen, där skyddsjägarna misslyckats. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Gässen för smarta för jägarna – nu anlitas hunden Jenny

Uppdaterad
Publicerad

Border collien Jennys kroppsspråk får gässen att bli rädda. Inför badsäsongen har Sollentuna kommun anställt ett nytt team för att hålla stränderna rena från gåsbajs.

Att gässen förorenar stränder och badvatten är ett problem som kostar pengar för kommunerna och stör invånare. Men nu testas en ny metod i Sollentuna.

Gässen lär sig jägarnas mönster

Kommunen har anställt border collien Jenny med hundförare Charles Carr. Tillsammans patrullerar de badstränderna, flera gånger om dagen.

– Vi hoppas att det här ska vara ett bättre alternativ än skyddsjakt på gäss, säger Stina Karlemyr, teknisk chef på Sollentuna kommun.

Jakt på gäss runt stränder är nämligen inte helt enkelt, eftersom gässen lär sig jägarnas jaktmönster – och helt enkelt undviker dem.

Hundarna tränas i USA

Jenny är född och tränad i North Carolina. Charles köpte henne efter att ha läst en artikel i The New York times om border collierna som används för att hålla gäss borta. Nu lever de och arbetar ihop på golfbanor och vattennära stränder.

– I Nyckelviken där vi också jobbar, ser vi väldigt få gäss nu, säger Charles Carr.

Men varför är just vallhunden border collie en ras som skrämmer bort gässen? För andra hundraser har inte samma effekt på gässen, enligt tester. Förklaringen finns i ”ögat” och den låga svansen.

Se videon ovan hur Jenny jobbar och varför hon har sån effekt på gässen.

Charles Carr köpte tiken Jenny från North Carolina i USA där hon tränats för att skrämma gäss. Foto: Anna-Klara Bankel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.