Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Holmström har lämnat stjärnköket på Östermalm och ser ett generationsskifte i branschen. Foto: SVT/Tommy Bergman/Fredrik Warne

Stockholms krogliv har tappat fem stjärnor – på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har tre krogar med stjärnor i franska Guide Michelin försvunnit från Stockholms stjärnhimmel. En av dem är Gastrologik på Östermalm som efter elva år stängt sin port.

– Att vi försvinner samtidigt är lite olyckligt, säger krögaren Jacob Holmström.

Gastrologik har varit en stor passion för Jacob Holmström som krävt nästan all hans vakna tid. Den första stjärnan i den mytomspunna Guide Michelin fick han tillsammans med Anton Bjuhr drygt ett år efter att de öppnat restaurangen. Den andra stjärnan kom 2019 och med det blev Gastrologik ”värt en omväg”, enligt den franska matguiden.

– Det är en slags elitsatsning och kanske inget man gör hela livet, säger Jacob Holmström.

En tvåstjärnig krog kvar

Restaurangvärlden är i förändring. Så sent som i veckan var The New York Times först med att berätta om att den världsberömda lyxkrogen Noma lägger ner.

I Stockholm har tre stjärnkrogar bommat igen sedan årskiftet. Både Gastrologik och Oaxen på Djurgården var belönade med två Michelinstjärnor. När de stängde blev Aloë i Älvsjö den enda tvåstjärniga i Stockholm. Den tredje Michelinrestaurangen som försvunnit från krogscenen den senaste månaden är Agrikultur i Vasastan.

Starta videon för att följa med Jacob Holmström in i den stängda restaurangen och prata om sin framtidsspaning om mer lättsmälta lyxkrogar med upplevelser som tilltalar den unga ”Tiktok”-generationen.

Krogar i Stockholm med Michelinstjärnor

Tre stjärnor:

Frantzén

Två stjärnor:

Aloë

En stjärna:

Ekstedt

Operakällaren

Sushi Sho

Etoile

Aira

Adam/Albin

Nour

Källa: Visit Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.