Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas attaktionskraften av stjärnfallet på restaurangscenen? Är Michelinkrogarna extra utsatta under en lågkonjunktur? Hör hur Jens Heed på Visit Stockholm analyserar läget i klippet.

Stängda Michelinkrogar inleder Stockholms år som Europas gastronomiska huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Hur viktiga är stjärnkrogarna för att Stockholm ska lyckas nåla fast sig på världskartan över gastronomiska resmål? I år är Stockholm utsett till Europas gastronomiska huvudstad. Ett år som inleds med att flera restauranger som belönats med stjärnor i Guide Michelin har slocknat.

Sedan årsskiftet har två av Stockholms tre restauranger med två Michelinstjärnor i den franska matguiden stängt: Gastrologik på Östermalm och Oaxen på Djurgården. Även enstjärniga Agrikultur i Vasastan stängde i december.

Tanken med den europeiska gastronomiska satsningen är att visa upp Stockholm som en spännande matdestination. Satsningen genomförs av Gastronomiska Akademien.

I klippet hör du Jens Heed på Visit Stockholm om hur huvudstadens attaktionskraft påverkas av stjärnfallet på Stockholms restaurangscen.  

The european capital of gastronomy

Utnämningen till The European Capital of Gastronomy görs av European Community of New Gastronomy

Det gastronomiska året i Stockholm genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt Stockholms stad genom Visit Stockholm.

Huvudfinansiär för satsningen är Stockholms stad som bidragit med 3,5 miljoner.

Källa: capitalofgastronomy.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.