Sedan årsskiftet har två av Stockholms tre restauranger med två Michelinstjärnor i den franska matguiden stängt: Gastrologik på Östermalm och Oaxen på Djurgården. Även enstjärniga Agrikultur i Vasastan stängde i december.
Tanken med den europeiska gastronomiska satsningen är att visa upp Stockholm som en spännande matdestination. Satsningen genomförs av Gastronomiska Akademien.
I klippet hör du Jens Heed på Visit Stockholm om hur huvudstadens attaktionskraft påverkas av stjärnfallet på Stockholms restaurangscen.
The european capital of gastronomy
Utnämningen till The European Capital of Gastronomy görs av European Community of New Gastronomy.
Det gastronomiska året i Stockholm genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt Stockholms stad genom Visit Stockholm.
Huvudfinansiär för satsningen är Stockholms stad som bidragit med 3,5 miljoner.
Källa: capitalofgastronomy.se