Ge julgranen till fiskarna

Publicerad

För tredje året i rad arrangeras en aktivitet på Kungsholmen där man kan donera sin julgran för att främja nya lekplatser för Stockholms fiskar.

– Det är mycket kajkanter och sterila miljöer i Stockholm. Det här är ett försök att göra bättre miljöer för fiskar och förstärka för djurlivet, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd.

Uppväxtområden kan vara borta om 50 år

Stockholms vatten är kraftigt påverkade av exploatering. Viktiga områden för många fiskarter har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar. Om takten fortsätter kommer samtliga orörda uppväxtområden vara borta om 50 år kring Stockholm.

Nu kan privatpersoner hjälpa till för att förbättra situationen för undervattenslivet. Den 12 och 13 januari kan man lämna in sin gran på Norr Mälarstrand för att sedan låta den föras ut till sjöss och sänkas ned i vattnet.

Skapar lekplatser åt fiskarna

Genom att sänka ned buntar av julgranar på botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer för fiskarna skapas.

– Granar innehåller terpentin och andra ämnen som gör att de är ganska beständiga. De kommer ligga ett antal år här i vattnet, säger Katarina Luhr (MP). 

Tar ni politiker hänsyn till hur fiskarna har det när ni beslutar om nya byggprojekt i staden?

– Historiskt har man inte gjort det alls men just nu jobbar vi rätt mycket, både på land och i vatten, med att förstärka miljöer. Inte bara hur vi kan bevara utan även hur vi kan förstärka miljöer.

Det är tredje året som projektet genomförs i samarbete mellan Sportfiskarna, Stockholms Stad, WWF, Strömma, Skansen och Stockholms hamnar.

Här kan du lämna granen

Visa

På Norr Mälarstrand nedanför Kungsholms hamnplan:

12/1 kl. 08:00 – 12:00

13/1 kl. 12:00 – 15:00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer