Foto: TT arkivbild

Borgarrådet: Bostadsmarknaden gör barnfamiljer hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

En gemensam handlingsplan för Stockholms stads alla stadsdelar ska förhindra att barn blir bostadslösa, det beslutades i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

– Det här är en konsekvens av att familjer som inte har något behov av att ha kontakt med socialtjänsten ändå tvingas be om hjälp och stöd eftersom boendesituationen är så svår, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.

Den nya handlingsplanen kommer att innehålla både principer och åtgärder för att ge ökat stöd, berättar Åsa Lindhagen.

– Väldigt viktigt är att den ska innehålla långsiktiga lösningar. Vi ser familjer som tvingas flytta väldigt ofta och det drabbar barnen väldigt hårt, säger hon.

Genomgångslägenheter komplement

I budgeten för 2018 finns också 100 nya genomgångslägenheter speciellt avsatta för de här barnfamiljerna.

– De lägenheterna är ett komplement till handlingsplanen där barnen kan bo upp till fem år och få lugn och ro i sin boendesituation, säger Åsa Lindhagen (MP).

Antalet bostadslösa barnfamiljer ökar

Trots att antalet hemlösa generellt har minskat under de senaste åren så har antalet bostadslösa barnfamiljer ökat. Under förra året levde totalt 718 barn med osäkra boendeförhållanden i Stockholm enligt socialnämndens kartläggning. 

– Det skapar oro hos barnen som kan känna skam och inte vill ta med hem kompisar från skolan. Det påverkar också barnens möjligheter att lyckas i skolan, säger Åsa Lindhagen (MP).

Enligt socialtjänsten rapport var 70 procent av de bostadslösa barnfamiljerna ensamstående kvinnor med barn.

M: Behöver arbeta mer förebyggande

Moderaternas vice ordförande i socialnämnden Andréa Ström välkomnar förslaget samtidigt som hon önskar att det kommit tidigare. Hon anser också att det behövs mer förebyggande åtgärder för att förhindra att fler barnfamiljer blir bostadslösa. 

Andréa Ström(M) vice ordförande i socialnämnden välkomnar en gemensam handlingsplan för bostadslösa barnfamiljer.

– Man behöver arbeta mer förebyggande i alla stadsdelar med skuldrådgivning inom en vecka, har man svårt att betala hyran är det svårt att komma in på bostadsmarknaden igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer