Gemensam kö för alla dagis

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler för barn till föräldralediga och arbetslösa.

Stockholm möblerar om på dagis.

En gemensam portal för alla Stockholms förskolor, kommunala som kooperativa, ska förenkla för föräldrarna, menar skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) .

-Idag måste man ställa sig i en kommunal kö och sen en hel radda köer till olika fristående dagis. Nu samlas allt på en hemsida, säger Lotta Edholm till ABC.

Kooperativ oroliga

Men detta oroar både personal och föräldrar på kooperativet Flygande mattan i Aspudden.

-Hela vår verksamhet bygger på att föräldrar städar, lagar mat och gör allt annat runt omkring den pedagogiska verksamheten, säger Melinda Rogersten, förälder och dagisets ansvariga för rekrytering av nya familjer.

Flygande mattan har sin egen kö och kan alltså välja själva vilka barn som får plats utifrån ålder, kön och att föräldrarna är villiga att jobba gratis.

Väljer själva

-Man spar ju pengar på att inte ha någon anställd i kök och städ, i gengäld kan vi ha fler vuxna per barn än i kommunala dagis, säger Iréne Källgården, förskollärare på Flygande mattan.

-Om vi får in familjer som inte ställer upp så kan vi inte hålla igång verksamheten, tillägger Melinda Rogersten.

Men skolborgarrådet menar att föräldrakooperativen ska kunna kräva mer av sina föräldrar också i fortsättningen.

-Dom kommer kunna ha kvar sina egna regler förutsatt att de följer stadens och statens lagar och regler, säger Lotta Edholm.

30-timmarsomsorg

Staden vill också luckra upp reglerna för barn i sk 30-timmarsomsorg. Barn till föräldralediga och arbetslösa har idag rätt att vara på dagis mellan nio och tre.

-Vi vill öka möjligheterna för föräldrarna att själva bestämma när deras barn ska vara på dagis, de ska kunna lämna tidigare eller hämta senare, slutar Lotta Edholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.