Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. I år skulle turneringen ha hållits i Stockholm. Hör finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och e-sportprofilen Jonathan ”Loda” Berg reagera på att arrangemanget i Stockholm nu hotas. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Gigantisk e-sporttävling i Stockholm hotad – König Jerlmyr: ”Sverige gör bort sig”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti skulle e-sporttävlingen The International hållas i Globen, eller Avicii arena som den nu heter. Man tävlar i datorspelet Dota2 om flera hundra miljoner kronor, men inreseförbudet hotar tävlingen eftersom den inte räknas som ett elitidrottsevenemang. Det är något som upprör Stockholms finansborgarråd.

Arrangören, speltillverkaren Valve, letar nu efter andra länder att hålla turneringen i.

– Om eventet flyttar utomlands har Sverige gjort bort sig internationellt, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och fortsätter:

– Vårt anseende som högteknologiskt land, där vi har många framgångsrika dataspelsutvecklare, skadas nu på grund av oförmåga att kunna erbjuda visum till elitspelarna som skulle ha varit här i Stockholm.

Rättelse: I en tidigare version av videon sades att Polisen inte ger visum, men Polismyndigheten utfärdar inte visum. Men de har bedömt att e-sportarna inte uppfyller kraven på undantaget från inreseförbudet.

Det råder inreseförbud till Sverige från länder utanför EES. Undantag kan göras för bland annat idrottstävlingar. Inrikesminister Mikael Dambergs pressekretetare har i ett mejl angående turneringen skrivit till SVT:

”Det är en fråga för de tillämpande myndigheterna, i det här fallet i första hand Polismyndigheten, att avgöra hur undantagen i förordningen ska tolkas och vilka beslut som ska fattas med anledning av regleringen. Varken regeringen eller enskilda statsråd uttalar sig om tolkningen eller den praktiska tillämpningen av förordningen.”

Polismyndighetens pressekreterare Sofia Hellqvist skriver till SVT att för att polisen ska anse att det rör sig om en internationell elitidrottstävling ska det röra sig om en tävling i en idrott som är ansluten till svenska Riksidrottsförbundet. Tävlingen ska också vara sanktionerad av ett motsvarande internationellt förbund, det vill säga man ska kunna uppvisa handlingar som visar att det är fråga om en tävling på elitnivå.

”När det gäller esport är inte det en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet, vilket har lett till att polisen gjort bedömningen att man inte uppfyller kraven i inreseförbudsförordningen. Så som förordningen är utformad har vi inte ansett att även ”motsvarande verksamheter” eller liknande ingår i undantaget”, skriver Polisen.

Riksidrottsförbundet anser att det är en fråga för regeringen och polisen.

”Dota 2” är ett strategispel för flera spelare som släpptes 2013. Det är uppföljaren till en mod – en modifierad version – av ”Warcraft 3” och går att spela gratis.

Dota spelas i matcher där två lag med två till fem spelare möts. Varje spelare väljer en hjälte och varje lag har en egen bas där det finns en struktur som kallas ”ancient”. Målet är att lyckas förstöra det andra lagets struktur, samtidigt som man försvarar sin egen.

”Dota” står för ”defense of the ancients”, alltså försvaret av de uråldriga strukturerna.

Spelet har tillverkats av Valve Corporation och släppts till pc, Mac och Linux.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.