GIH-badet stängs i två år

Publicerad

Tiden på GIH-badet (Gymnastik- och idrottshögskolan) på Östermalm har stått stilla sedan invigningen 1965. Även om det inte syns helt på utsidan, så har nu simhallen gjort sitt.

Det är fastighetsägaren Akademiska Hus som har beslutat att badet ska renoveras. Så den första juni stängs både simhall och gym.

– Jag tycker badet skulle vara K-märkt, det är så fint på alla sätt. Det är en pärla från 60-talet, säger Anne som regelbundet besöker GIH-badet.

Det som utmärker GIH-badet är den bevarade inredningen. I omklädningsrummen står fortfarande de gamla båsen kvar, där man kan byta om helt privat. Men mycket av detaljerna i simhallen är av trä, och även om Akademiska Hus inte har hela renoveringsplanen färdig, så talar mycket för att just dessa detaljer försvinner.

Fler simhallar stänger för renovering

Den tekniska livslängden är uppnådd och ytskikt måste bytas ut. Dessutom ska simhallen tillgänglighetsanpassas med en hiss. Men samtidigt som renoveringen påbörjas här, så stängs också Forsgrénska badet på Södermalm. Dessutom stängde Åkeshovs simhall för renovering i juni 2015. Så trycket på andra simhallar kan komma att öka. Bara hit till GIH kommer 2.500 besökare varje vecka.

– Det optimala hade varit att renovera en i taget men nu är det många simhallar som byggdes samtidigt och många som är i behov av renovering. Vi får hänvisa till innerstadshallarna Eriksdalsbadet och Kronobergsbadet. Men även olika ytterstadshallar, säger Jennie Kågström som är arbetsledare på GIH-badet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer