Foto: TT/Jamshid Jamshidi

Göt in död kvinna i betongblock – två döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i trettioårsåldern döms till fängelse för bland annat brott mot griftefriden efter att ha gjutit in en död kvinna i ett betongblock.

Det var i februari 2016 som kvinnan hittades ingjuten i ett betongblock i skogen utanför Upplands Väsby, tre månader efter att hon hade setts vid liv för sista gången.

Två personer, en man och en kvinna i trettioårsåldern greps ganska snart misstänkta för mord på kvinnan, men åklagaren kunde inte styrka att hon mördats och mordåtalet lades ned. Men utredningen fortsatte och paret åtalades för att ha ”obehörigen flyttat, skadat och skymfligen behandlat” kroppen.

Fängelsedomar för båda

På fredagen kom domen från Attunda tingsrätt, mannen döms för bland annat brott mot griftefriden till fängelse i ett år och sex månader. Kvinnan döms bland annat för medhjälp till brott mot griftefriden till fängelse i ett år och två månader.

– Griftefridsbrottets art och höga straffvärde har gjort att vi ansett det utetslutet att döma till annan påföljd än fängelse, säger rådmannen Rikard Backelin i ett pressmeddelande.

Köpte stora mängder cement

Enligt tingsrättens dom byggde fallet på indicier. De båda åtalade hade dagarna efter kvinnan försvunnit köpt stora mängder cement och flera föremål som hittades hos paret kopplades till den betong där kvinnan hittades ingjuten. Enligt tingsrätten kom de nu dömda inte med några rimliga förklaringar till detta.

Tingsrätten anser att det är bevisat att det är den åtalade mannen som gjutit in den döda kvinnan och att den åtalade kvinnan hjälpt honom genom att bland annat köpa cement och ge råd.

Paret har nekat till brott.

Mannen döms även för olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott och kvinnan för ringa vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.