Se när närmare 150 kor springer ut i hagen för första gången i år. Foto: Tomas Blideman/SVT

Glädjehopp när korna släpptes ut på grönbete

Uppdaterad
Publicerad

På Finngarne gård utanför Norrtälje står 145 mjölkkor och anar att något är på gång när mjölkproducenten Jörgen Eriksson och hans medarbetare börjar närma sig portarna som leder ut mot hagen.

När dörrarna öppnas tittar de första korna först nyfiket ut. Sedan tar de ”tjuren vid hornen” och springer ut i vårregnet.

– De känner på sig att något ska hända när vi börjar närma oss dörrarna. De äldre korna kommer definitivt ihåg och förstår vad som är pågång. När vi öppnar vet de att nu är det sommar, nu får vi springa ut, säger Jörgen Eriksson.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Korna i hagen hoppar och skuttar och verkar vilja mjölka ur varenda sekund av tiden i hagen. Men mer klöver åt korna betyder mindre klirr i kassan för mjölkproducenterna, som rent ekonomiskt förlorar på att släppa ut korna. Jörgen Eriksson tycker ändå att det är värt att korna får komma ut i hagen.

– För oss som jobbar med det här så är det fantastiskt att se att korna kommer ut och har det bra.

Se i videon när portarna slås upp och de glada korna springer ut i hagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet