Det tog 2,5 år att bygga Globen som ligger intill Nynäsvägen i Johanneshov. September 1987. Foto: TT

Världens största sfäriska byggnad fyller 30

Uppdaterad
Publicerad

Globen – en av Stockholms mest kända silhuetter fyller jämnt. Under de kommande dagarna kommer jubilaren att lysas upp och firas med en fotoutställning på den runda vita ytan.

När Globen stod klar 1989 så var det Stockholms största inomhusarena. Samma år gick melodifestivalen av stapeln i Globen. Tommy Nilsson vann med låten ”En dag”. Foto: TT

Världens största sfäriska byggnad Globen fyller i dag jämnt. Det har gått trettio år sedan prins Bertil invigde den då största inomhusarenan i Stockholm. Jubilaren firas med konstutställning där bilder från Globens historia projiceras på den snöbollsvita ytan.

– Vårt fokus är att hylla de evenemang som varit under de här 30 åren, säger Daniel Stålbo, marknadsdirektör på Stockholm Live som driver arenan.

När Globen stod klar 1989 så var det Stockholms största inomhusarena. Samma år gick melodifestivalen av stapeln i Globen. Tommy Nilsson vann med låten ”En dag”. Foto: TT
VM 1989 i Globen. Kent Nilsson gör 4-2 mot USA med en elegant dragning och lurar målvakten John Vanbiesbrouck. Sverige vann grundspelsmatchen i VM i Stockholm med 4-2. Foto: TT

Fotoutställning

Det är trettio bilder, en bild för varje år. Fotoutställningen pågår från 19 februari och en vecka framåt med bilder från olika minnesvärda evenemang.

Även Globens besökare har fått bidra med egna minnen.

-  Det är omkring 1 200 personer som har skickat in sina bästa minnen från Globen som kommer att visas på Globens fasad tillsammans med fotografierna, säger Daniel Stålbo.

Bandet U2 med sångaren Bono under konserten i Globen i Stockholm 2015. Foto: TT
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar på U2-konserten i Globen 2015. Foto: TT
James Hetfield, sångare i Metallica vid en spelning i Globen 2009. Foto: TT

Över 25 miljoner besökare

Under de trettio år som gått har Globen tagit emot över 25 miljoner besökare och haft drygt 3 300 evenemang bland annat melodifestivaler, hockey-VM  och utdelning av Nobelpriset.

I februari 2010 fick utsidan en gondolbana som leder upp till Globens topp 85,20 meter över marken.

Författarinnan Nadine Gordimer får Nobelpriset i litteratur 1991. Prisceremonin hölls i Globen på grund av Nobelprisets 90-årsdag. Foto: TT
Vy från Skanstull mot Skanstullsbron, Gullmarsplan och Globen. Foto: TT

Globen 30 år

Antal besökare: över 25 000 000

Antal evenemang: drygt 3 300

Publikrekord: Metallica 7 maj 2018, 17 303 besökare

Största enskilda evenemang: Hockey VM 1989. Totalt spelades 34 matcher inför 390 465 åskådare.

Melodifestivalfinaler: 12 och därtill 2 Eurovision Song Contests

VM och EM-arrangemang:  17 stycken

Nobelprisutdelningar: 1

Om byggnaden

Höjd: 85,2 meter, världens största sfäriska byggnad

Publikkapacitet: 13 850 vid sportevenemang, + 16 000  vid konsert.

Total volym: 605 000 kubikmeter. Det skulle ta ca 40 år att fylla Globen med vatten från en vanlig vattenkran.

Arkitekt: Berg Arkitektkontor

Ericsson Globe är idag ”blåmärkt” enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering av byggnader med särskilt kulturhistoriskt värde.

Källa: Stockholm Live

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.