Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stockholms skärgård är speciell med sina 30 000 öar och unika natur och bör bevaras för kommande generationer tycker Världsnaturfonden, WWF. Foto: SVT

Stockholms skärgård kan bli världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms skärgård kan hamna på UNESCO:s lista och bli ett världsarv. Världsnaturfonden har lagt fram ett förslag som nu diskuteras av politiker, företagare och myndigheter.
– Stockholms skärgård är en unik miljö globalt sett som bara finns här, säger Peter Westman som är biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden, WWF.

Stockholms skärgård är världens största sammanhållna skärgård med närmare 30 000 öar och en unik natur. Men för att en miljö ska hamna på UNESCO:s lista ska den anses angelägen för hela mänskligheten, något som Världsnaturfonden nu jobbar hårt för att åstadkomma.

– Jag tror det är realistiskt och fullt möjligt att Stockholm skärgård kommer med på UNESCO:s lista och blir ett världsarv, säger Peter Westman.

Kan bli Stockholms fjärde världsarv

I Stockholms län är redan Skogskyrkogården, Drottningholm och Birka klassade som världsarv. Den stora skillnaden, om skärgården blir ett världsarv, är att den då kommer att betraktas som en helhet. Nu ska förslaget ska handläggas och sedan är det upp till regeringen om Stockholms skärgård ska med på världsarvslistan.

– Skärgården får också en global kvalitétsstämpel om att det här är ett unikt område som kan jämföras med Stora barriärrevet, Grand Canyon och Serengeti. Vi tycker Stockholm förtjänar det, säger Peter Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer