Gotlänningarna vill rädda Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Gotlänningarna är mycket oroade över planerna på att lägga ned Bromma flygplats, och nu gör Gotlandspolitiker och Stockholms opposition gemensam sak för att rädda flygplatsen.

Efter valet i höstas sade den nya majoriteten i stadshuset att man ska jobba för att lägga ner Bromma flygplats, förutsatt att jobb och utveckling inte försämras, istället vill de bygga bostäder där. Ett beslut som väckte oro på många håll i landet. Och nu vill de gotländska politikerna träffa sina Stockholmskollegor för att förmå dem att behålla flygplatsen, eftersom gotlänningarna anser att det inte räcker med bara Arlanda.

– Vi är som bekant helt beroende av flyg och färjaoch det är klart att försämrade flygförbindelser är oerhört allvarligt för Gotlands utveckling, säger tf regiondirektör för Region Gotland, Per Lindskog.

M: Det handlar om Sveriges tillväxt

Region Gotland har skickat en skriftlig inbjudan till Stockholmspolitierna för att prata om Bromma, och en som redan tackat ja är moderaternas Anna König Jerlmyr, varm förespråkare av Bromma flygplats.

– Bromma flygplats är större än Stockholm, det handlar om hela Sveriges tillväxt och möjligheter till jobb. Att lägga ner Bromma slår mot hela landets tillväxt, säger Anna König Jerlmyr, moderat oppositionsborgarråd.

Finansborgarrådet är gärna med på dialog också, men framför allt ser hon fram emot resultatet av regeringsutredningen om Bromma som pågår just nu.

– Jag tycker det är behövligt att vi nu har en utredare som ska titta på om vi kan bygga bostäder på Bromma, och hur ser utvecklingen för flyget ut? Vi kommer inte stänga Bromma på bekostnad av jobb och tillväxt. Det har jag varit tydlig med från början, det är det som gäller, men vi måste kunna titta på frågan, säger Karin Wanngård, finansborgarråd (S).

MP: Bromma måste stängas

Miljöpartiet säger att de har förståelse för gotlänningarnas oro, men anser att den är onödig, för de menar att det finns plats på Arlanda för Gotlandsflygen, och de anser att Bromma flygplats måste stängas.

– Bromma ligger mitt i Stockholms stad, och 80.000 stockholmare är störda av bullret och vi behöver mycket bostäder. Och det handlar om en utvecklingsfråga för hela regionen och hela Sverige, om Stockholm inte får de bostäderna drabbar det hela landet. Det är en nationell fråga det också, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.