Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Först trodde jag att det var krig” – Hör vittnena om explosionen på Södermalm i centrala Stockholm.

Grannarna om explosionen: ”Är fortfarande chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i ett bostadsområde på Södermalm i centrala Stockholm spred skräck bland grannarna, som berättar att området annars är lugnt.

– Jag är fortfarande chockad. Jag trodde först att det var kriget som hade kommit, det var en jättekraftig explosion, säger Monica Nielsen.

Ett 20-tal personer som bor i fastigheten där explosionen skedde evakuerades och hade på lördagsförmiddagen ännu inte kunnat återvända till sina lägenheter. Grannarna i området har hjälpt varandra att erbjuda tak över huvudet till de som evakuerades.

Precis som många andra vaknade Jan Fredriksson av explosionen strax efter midnatt.

– Det small väldigt mycket, man vaknade nästan stående. Alla här i området hörde smällen, säger han.

Eva Rosengren som bor några portar bort från där explosionen inträffade vaknade inte när det small. Det var först när hon gick upp tidigt på lördagmorgonen som hon upptäckte att det låg glaskross på golvet. Sovrumsfönstret hade gått sönder vid explosionen. Även ett fönster i hennes vardagsrum är krossat.

– Nu måste jag gå hem och röja. Jag hoppas att de byter fönster idag.

Vad har du fått för information av polisen?

– Ingenting, de sa åt mig att gå in i lägenheten igen och sa att de inte kan svara på mina frågor, säger Eva Rosengren.

SVT har talat med ytterligare en kvinna, som vill vara anonym, som berättar om hur hennes familj drabbades. Dottern och dotterns pojkvän väcktes av smällen som krossade rutan och spred glassplitter över hela sängen.

De klarade sig utan skador. Familjen fick sova hos en granne men har inte fått något besked när de kan flytta tillbaka.

Explosionen gjorde att det flög glassplitter in i rummet där dottern låg och sov. Foto: Privat

Polisen har på lördagen en patrull på plats i området som har i uppgift att prata med förbipasserande som få in fler iakttagelser från allmänheten. Inledningsvis utreddes allmänfarlig ödeläggelse men har ändrats till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Hör grannarna berätta om händelsen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.