Foto: Erik Mårtensson/TT

Lägre åldersgränser för vaccinering lockar stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna runtom i landet har kommit till olika åldersgrupper när det gäller vaccineringen mot covid-19. I Stockholm har man nått ner till 35-åringarna medan grannen Sörmland precis börjat med de över 18 och Uppsala de över 25 år. Det har lett till vaccinturism, något man helst inte ska hålla på med, tycker vaccinsamordnarna.

De närmaste åldersgrupperna i Stockholm är väldigt stora och det är inte aktuellt att sänka åldersgränsen. Varför somliga regioner har sänkt åldersgränserna handlar till stor del om olika strategier, säger Region Stockholms vaccinsamordnare. I regionen vill man att varje ny grupp ska ha möjlighet att kunna få en tid utan många veckors väntetid, säger Magnus Thyberg. Hör mer i videon ovan.

Trots allt låg andel vaccinturister

Fram till 17 juni hade 21 267 personer som inte bor i Stockholms län vaccinerat sig där, medan 36 511 stockholmare hade vaccinerat sig i något annat län. Trots allt är det proportionerligt sett väldigt få stockholmare som tar sprutan utanför hemmalänet. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik hade 17 juni 1 385 759 länsbor vaccinerat sig hemma i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet