Gratis för alla att använda. Foto: SVT

Gratis lånecyklar för alla

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick startskottet för ett system med nya lånecyklar på stan, helt gratis och olåsta väntar de på den rätta.

Fem orangea och olåsta cyklar på Medborgarplatsen – fria att använda av vem som helst, så ser projektet Bike Me Sthlm ut. Det är ett pilotprojekt som drivs av en grupp studenter på KTH genom skolans innovationsprogram OpenLab.

Studenterna hade fått i uppdrag av Stockholms stad att komma med smarta lösningar på problemet med bristen på cykelparkeringar i staden, men studenterna tänkte nytt.

– När vi började jobba med det här lärde vi oss att en cykel i genomsnitt står still 90 procent av tiden. Vi insåg att det finns mer att göra när det gäller att få folk att dela på cyklar, säger Hanna Nielsén, en av studenterna bakom Bike Me Sthlm.

”Från folket till folket”

– Tanken är att fler ska cykla, men att det ska bli mindre cyklar i stan. Det här är en ”från folket till folket-grej”, säger KTH-studenten Rojin Pertow.

Nu har man ställt i ordning sex stadiga cyklar av gamla cykelvrak med hjälp av Cykelköket i Solna, alla målade orangea, fem ska lånas ut medan den sjätte sparas på KTH. Och det är helt fritt för alla att låna de fem cyklarna, men den som lånar en cykel uppmanas att tala om var den parkerats efter användning via Facebook-gruppen Bike Me Sthlm.

En utopisk idé

Om cyklarna kommer att fínnas kvar på gatorna eller sakta försvinna i någons privata ägo återstår att se.

– Det här är en utopisk idé på många sätt och om man väljer att driva den vidare måste man ha många fler cyklar. Kanske skulle man kunna fylla på systemet med alla de vrak- och stöldgodscyklar som forslas bort varje år, säger Hanna Nielsén.

Om det fungerar tänker sig studenterna att man i framtiden kanske skulle kunna ha gps-sändare på cyklarna och knyta till en app så man vet var varje cykel finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.