Stockholm är först ut i landet med att erbjuda gratis mjölk. Foto: Region Stockholm/TT

Gratis mjölkersättning till mammor med hiv

Publicerad

Region Stockholm delar ut gratis modermjölksersättning till mammor med hiv, rapporterar Sveriges Radio. 

Stockholm är först ut i landet med att erbjuda gratis mjölk och enligt smittskyddsläkaren Per Follin ska det ses som en åtgärd mot smittspridning.

– Mammor bär på viruset även om de står på behandling, så i Sverige får de inte amma sina barn av skyddsskäl, säger Per Follin till SVT Nyheter Stockholm.

Tidigare har mammorna behövt betala för mjölkersättningen, men nu börjar Region Stockholm erbjuda det kostnadsfritt för de som bär på hiv.

– Man har sett parallellen mot läkemedel för hiv, som är kostnadsfritt. Bröstmjölksersättning är inget läkemedel, men för att minska smittsamheten har bröstmjölkersättningen ju nästan samma funktion. Vi har även fått information att det kan vara svårt för en del personer att bekosta det hela, säger han till SVT.

Han hoppas att fler regioner tar efter.

– Vi har räknat på att kostnaden ligger på ungefär 6 000 kronor per kvinna och i Stockholm har vi mellan trettio och fyrtio kvinnor per år som det kan bli aktuellt för. Så det är en förhållandevis liten summa till stor vinst för patienten, säger han till radion.

Majoriteten av de regioner som tillfrågats uppger att frågan om att erbjuda gratis mjölkersättning har inte varit uppe för diskussion då den berör en liten grupp. Risken att hiv kan smitta via modersmjölken bedömer Folkhälsomyndigheten som liten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer