Orgeln i Blå hallen kanske inte ser så stor ut, men den har 10 000 pipor som kan spela 135 olika stämmor. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Gratiskonsert lockar tusentals stockholmare till Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari är det åter igen dags för den populära nyårsdagskonserten i Blå hallen i Stadshuset. Konserten, som är gratis, spelas på Skandinaviens största orgel som har över 10 000 pipor. Klicka på videon ovan för ett smakprov.

I år är det den kanadensiska organisten Isabelle Demers som ska framföra de två konserterna som varar i en timme. Det är första gången som Stockholms stad bjudit in en utländsk organist som ska gästspela i Blå hallen.

– Konserterna hålls klockan 14.00 och 16.00. Inträdet är gratis, men man måste hämta biljetter i förväg i Stadshusshopen som ligger i valvet vid Hantverkargatan, säger Svante Hådell som är protokollchef på Stadshuset.

Skandinaviens största orgel

Orgeln, som är Skandinaviens största, genomgick en omfattande renovering för 10 år sedan, då alla 10 000 pipor plockades isär.

– Det finns 1200 biljetter till varje konsert, men de brukar ta slut snabbt, säger Svante Hådell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.