Kvinnan sökte vård för bröstsmärtor Foto: TT

Gravid med bröstsmärtor skickades hem – avled

Publicerad

En kvinna som var gravid i vecka 31 sökte akut vård på S:t Görans sjukhus med bröstsmärtor. Trots att läkarundersökningar visade på förstorad kroppspulsåder, skickades kvinnan hem med instruktioner att söka igen om besvären inte gav med sig. Timmar senare drabbades kvinnan av hjärtstopp och avled av brusten kroppspulsåder.

Det var i januari i år som händelsen inträffade. Läkarna bedömde att den gravidas bröstsmärtor var relaterade till muskler och skelett, det framgår av en Lex Maria-anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Läkaren noterade att kvinnans kroppspulsåder var förstorad, men att tillståndet inte var akut. Istället skrevs en remiss för senare undersökning inför förlossningen. Kvinnan skickades hem med uppmaningen att söka igen om besvären kvarstod.

14 timmar efter att kvinnan skrivits ut från S:t Görans sjukhus drabbades hon av ett hjärtstopp, och hon avled strax efter på intensviaktuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer