Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard förlorade sin partner och sitt barn. Foto: SVT/privat

Gravida Anna skickades hem med alvedon – dog

Publicerad

I januari 2019 fördes Anna Söderberg, som var gravid i vecka 31, till S:t Görans sjukhus med kraftiga bröstsmärtor. Sjukhuset saknade förlossningsvård och hon skickades hem med alvedon. Natten därpå avled hon i sitt hem. Nu konstaterar Ivo, i sitt beslut, att läkaren brast i sin bedömning.

Tre år efter Anna Söderbergs död kommer nu alltså Ivo:s beslut i ett fall som präglat sjukvården för gravida i Stockholm. Beslutet slår fast att den legitimerade läkaren som tog emot Anna Söderberg brast i sin bedömning – som ledde till hennes död.

Men de anhöriga tycker att det finns fler brister som börjar redan hos ambulanspersonalen, som förde Anna Söderberg till ett sjukhus utan förlossningsvård. Och att det fortsatte även efter sjukhusvistelsen.

– Vi var oroliga men när en läkare säger att allt är bra, då stannar man inte kvar på sjukhuset, säger Rickard Almqvist, Annas man.

Hör om natten som förändrade Rickard Almqvists liv i videon.

S:t Görans sjukhus har avböjt att kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.