Landskapsbroarna över Hammarby fabriksväg kopplar ihop Hammaby sjöstad med Nackareservatet. Foto: Moa Ferm/SVT

Gröna broar ska bevara Stockholms naturliv

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen och Trafikförvaltningen vill bygga fem ekodukter, eller landskapsbroar, i Stockholm. Syftet är att koppla ihop grönområden som delats upp av motorvägar eller spår.

Älvsjöskogen är en av fem platser som Miljöförvaltningen och Trafikförvaltningen föreslår som passande för en ekodukt. Västra stambanan delar skogen i två delar, västra delen är ett naturreservat och med en grön bro över spåret hoppas Stockholms miljöborgarråd kunna underlätta för naturreservat även på andra sidan.

– En ekodukt är en stor, stabil och växtklädd bro som fungerar som spridningsväg för både djur och växter. Man skulle kunna kalla det en förlängning av skogen, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr tror att Älvsjöskogen skulle gynnas av en ekodukt.

Hoppas gynna djur, växter och människor

Förutom över spåret i Älvsjöskogen planeras liknande ekodukter mellan Hansta och Igelbäckens naturreservat över Akallavägen, mellan Judarn och Kyrksjön över Bergslagsvägen, mellan Södra Hammarbyhamnen och Årsta över Nynäsvägen och vid Magelungens strand.

Över dessa vägar planeras ekodukter i Stockholm.

– Här i Älvsjöskogen hoppas vi både på en större biologisk mångfald, fler djur och växter på båda sidorna av järnvägen, men även en större skog för människor att vistas i genom en sammankoppling av två skogsområden, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

3D-skiss på en blivande ekodukt över E6 mellan Kungsbacka och Göteborg. Foto: Tema AB

Men det kan dröja innan de gröna broarna blir verklighet.

– Vi vet inte om alla de fem föreslagna ekodukterna kommer att kunna byggas utan nu går vi vidare med en djupare studie där vi tittar på om det går att bygga på de här platserna, vad det kommer kosta och var de skulle göra störst nytta.

I dag finns två liknande landskapsbroar över Hammarby fabriksväg i Stockholm. De kopplar samman Hammarby Sjöstad med Hammarbybacken och Nackareservatet.

OLIKA TYPER AV LANDSKAPSBROAR

En ekodukt har som syfte att utveckla den biologiska mångfalden och fungera som spridningsväg för växter och djur. En bro som även syftar fungera som en passage för människor kallas ibland för sociodukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.