Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gröna Lund ska byggas ut

Nöjesparken på Djurgården utökar och får fler åkattraktioner genom att parkeringsplatsen mellan Grönan och Aquaria grävs ner.

Idén om att utvidga Gröna Lund kläcktes redan 1999 men lades ner 2015. En ny ansökan kom in senare samma år och nu är ärendet klart att klubbas i stadsbyggnadsnämnden.

Nu vill koncernen Parks and Resorts expandera Gröna Lund med en fjärdedel genom att bygga ett tivoliområde på den nuvarande perkeringsplatsen med nya restauranger, fler åkattraktioner och kontor.

– Vi vill bygga ett mer sammanhållet Djurgårdskvarter, där det blir mer attraktivt att visats för både stockholmare och turister. Idag anser vi att den här platsen inte lever upp till den vackra miljön som Djurgården har att erbjuda, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts som äger Gröna Lund.

Ombyggnaden ska locka fler besökare

Enligt planansökan som lämnats in föreslås det att området ska ramas in med hjälp av en två eller tre våningar hög randbebyggelse. Under hela området föreslås också ett underjordiskt garage, med både miljösophantering och lastzon.

– Den här platsen har en historisk förankring för Gröna Lund. Mellan 1924 och 1957 fanns här ett nöjesfält som drevs av Gröna Lunds tidigare ägare. Det vore på tiden att rusta upp det igen och locka fler turister och besökare. Det har vi möjlighet att göra nu när vi har en stabil ekonomi och stabila ägare, säger Christer Fogelmarck.

Nya nöjesparken ska stå klar 2020

Nu ska detaljplanen diskuteras och arbetas igenom för att expansionen ska stå klar i inledningen av 2020-talet, menar Christer Fogelmarck.

– Under de kommande två åren ska vi visa vad vi vill göra exakt, många instanser kommer att få komma till tals och diskutera frågan och det är en lång process men det ser vi fram emot, säger Christer Fogelmarck.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer