Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.

Grönblå koalitionen ratar förslag på mindre Nobelcenter

Uppdaterad
Publicerad

För att få ett Nobelcenter på plats på Blasieholmen kan Nobelstiftelsen tänka sig en mindre byggnad och att man bevarar Tullhuset.

Men det nya förslaget förkastas av den grönblåa koalitionen i Stockholms stadshus.

Inför valet var Moderaterna och Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna positiva till ett Nobelcenter på Blasieholmen, men för att få ihop ett blågrönt styre i Stockholms stad efter valet så ändrade Moderaterna och Centerpartiet sig. De vill i och för sig fortfarande se ett Nobelcenter i Stockholm, men inte på Blasieholmen.

För att få politikerna att säga ja till ett Nobelcenter på Blasieholmen presenterade Nobelstiftelsen ett nytt förslag på DN Debatt i helgen med ett nedbantat Nobelcenter:

”Det skulle kunna vara mindre och byggt så att det så kallade Tullhuset bevaras och kan komma till användning”, skriver Carl-Henrik Heldin och Lars Heikensten, ordförande respektive vd för Nobelstiftelsen.

Nobbas av majoriteten

Men det nya förslaget får inte den Moderatledda majoriteten i stadshuset att ändra sig. På onsdag kommer kommunstyrelsen besluta att dra tillbaka överklagandet av den dom i mark- och miljödomstolen som stoppade bygget. Därmed stoppas Nobelcentret på Blasieholmen.

– Det kommer inte uppföras ett Nobelcenter på Blasieholmen. I dialog med Nobelstiftelsen vill vi finna en alternativ placering i Stockholms stad. Vi ser mervärdet med ett Nobelcenter och vill finna lösningar för verksamheten, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i en kommentar.

”Ett nej skulle kosta en miljard”

Enligt Nobesltiftelsen skulle ett stoppat Nobelcenter på Blasieholmen bli dyrt.

”Om överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen dras tillbaka så är det vår bedömning att också den absoluta merparten av projektets finansiering försvinner. Vi talar om mer än en miljard kronor i privata pengar”, skriver Heldin och Heikensten, som menar att det skulle bli svårt att ersätta dem ”eftersom donatorers tilltro till Stockholm som avtalspart då kommer att helt ha skjutits i sank”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.