Den planerade ombyggnationen skulle leda till stora förändringar i Filadelfiakyrkans lokaler. Foto: Creative Commons

Grönt ljus för Filadelfias byggplaner

Uppdaterad
Publicerad

Efter många och långa turer blev det i veckan klart att Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan får byggas om. Arbetet beräknas kosta flera miljoner kronor och har väckt starka känslor.

Det var tidigare i veckan om stadsbyggnadskontoret slutligen klubbade bygglovet för den omfattande ombyggnaden av Filadelfiakyrkan vid Sankt Eriksplan.

Tanken är att förberedelserna för ombyggnaden drar igång i början av höstterminen och från och med den 10 november kommer församlingen att hålla sina gudstjänster i Norra Latin som ligger intill Norra Bantorget. Hyran för Norra Latin beräknas till 3.650.000 kronor om året, skriver församlingens pastor Niklas Piensoho i sitt senaste nyhetsbrev.

Omstridd renovering

Ombyggnaden av Filadelfiakyrkan, som ursprunglien byggdes på 30-talet, har varit och är mycket omstridd, inte minst bland många av församlingsmedlemmarna själva. Det berättar källor för SVT Nyheter Stockholm. Även stadsbyggnadskontoret har tvekat eftersom kyrkan på Rörstrandsgatan har ett ”synnerligen högt kulturhistoriskt värde” och i november förra året fick församlingen avslag på sin ansökan om bygglov.

Efter diverse korrigeringar av planerna har nu Filadelfiaförsamlingen fått grönt ljus för det omfattande ombyggnadsarbetet som beräknas kosta cirka 100 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.