Fritidsgården Northside låg i centrala Sollentuna och kommer inte att öppna igen. Foto: Google

Grova missförhållanden på fritidsgård i Sollentuna: ”Under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporter om problem på fritidsgården Northside i Sollentuna gjorde kommunen en utredning och resultatet är alarmerande. Det handlar om grova missförhållanden hos delar av personalen, med sexuella trakasserier, systematiska kränkningar, fysiskt våld som bestraffning och vuxna kriminella som tilläts hänga på gården.

– Det här är fullständigt oacceptabelt, det här får inte förekomma på någon plats, i synnerhet inte på en fritidsgård där unga ska känna sig trygga, säger kommunalrådet Henrik Thunes (M).

I våras stängde Sollentuna kommun all verksamhet på fritidsgården Northside i Tureberg efter rapporter om att miljön på gården inte var acceptabel. Det gjordes en polisanmälan och kommunen startade en intern utredning. Utredningen visar på grova missförhållanden hos vissa ur personalen som ska ha utsatt barn och unga som kommit dit för sexuella trakasserier, systematiska kränkningar och fysiskt våld som bestraffning.

– Det är rent ut sagt för jävligt. Det är under all kritik. Vi vill ju skapa trygghet, vi jobbar väldigt intensivt med trygghetsskapande arbete i kommunen. När vi då ser en av våra fritidsgårdar där den här typen av händelser, situationer och oacceptabelt beteende tydligen förekommit under en längre tid, då måste vi stänga ner den, säger Henrik Thunes, (M), kommunstyrelsens ordförande till SVT Nyheter Stockholm.

Foto: Sollentuna kommun / Erja Lempinen

Kriminella tog över

Utöver trakasserier och kränkningar har kriminellt belastade vuxna besökt fritidsgården. De har varit bekanta med några ur personalen, som i vissa fall bjudit in de äldre besökarna.

– Vi kan inte ha en fritidsgård som syftar till att ta hand om barn och unga som tillåter kriminella ta över platsen, därför har vi stängt ner den omgående, säger Henrik Thunes.

”Kan inte ha kvar sådana personer”

Kommunens tf kommundirektör Manfred Holmelin berättar att de nu startat en arbetsrättslig process mot vissa av medarbetarna på fritidsgården.

– Det här är personer som agerat helt orimligt. Dels har de kränkt eller slagit barn, utsatt andra för sexuella trakasserier. De bjuder in besökare som inte ska vara där. Vi kan inte ha kvar sådana personer i vår verksamhet, säger Manfred Holmelin.

Stöd till drabbade

Sollentuna kommun erbjuder nu stöd till barn och anhöriga som drabbats eller mår dåligt på grund av det som hänt på fritidsgården.

– Det är det viktigaste just nu att hjälpa och stötta dem på alla sätt, sådant här får absolut inte förekomma i kommunens regi, säger Henrik Thunes.

Vad tänkte du när du fick höra det här?

– Man blir ju såklart oerhört besviken, arg och upprörd.

Fritidsgården Northside kommer inte att öppnas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.