Ahmed Abdirahman blir projektledare på Stockholms Handelskammare. Foto: SVT

Grundare av politikerveckan i Järva anställs av Stockholms Handelskammare 

Uppdaterad
Publicerad

Ahmed Abdirahman från Tensta grundade den ideella föreningen the Global Village och politikerveckan i Järva. Nu ger Stockholms Handelskammare honom uppdraget att göra Stockholm mer integrerat. 

– Det känns fantastiskt. Det här är jätteviktigt, näringslivet har en oerhört stor potential och påverkan i vårt samhälle. Det är glädjande att många företagare och Handelskammaren vill ta sig an de här frågorna ännu mer.

Ahmed Abdirahman har precis börjat som projektledare på Stockholms Handelskammare. Ett jobb som han erbjöds efter att verksamhetens vd Maria Rankka fått upp ögonen för honom under politikerveckan i Järva som han drev i somras.

Han är en stjärna

– Ahmed är en stjärna och det är klart att huvudstadsregionens näringsliv behöver honom. Han är en naturkraft och det han har gjort med sin förening the Global Village och med politikerveckan i Järva visar vilken enorm förmåga han ha  att, tillsammans med andra, förändra saker.  

Varför satsar ni på integration nu? 

– Vi har ett växande utanförskap i Sverige och anser därför att det är en självklarhet att vi också måste jobba med de här frågorna.

Kom till Sverige som 11-åring

Ahmed Abdirahman kom till Sverige från Mogadishu i Somalia tillsammans med sin mamma vid 11-års ålder. Han växte upp i Tensta där han gick i skolan och utbildade sig sedan vidare på college och universitet i New York. Han har bland annat arbetat för fredsorganisationen Interpeace, amerikanska ambassaden i Stockholm och för Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning. 

– Min dröm är att bidra till samhället. Jag vet att det låter konstigt men det kan man göra på olika sätt. Jag har gjort det i min karriär och via min utbildning och nu känns det som att det här är den plats där jag kan bidra ännu mer. 

Näringslivet rätt plats

Är näringslivet rätt plats att bidra till samhället tycker du? 

– Absolut det är väldigt, väldigt viktigt. Vi har ju många företag som startas och drivs av första och andra generationen svenskar.Handelskammaren har kunskapen, nätverket och strukturen och vi hoppas kunna hjälpa till i våra förorter med den kunskapen. 

Vad händer med politikerveckan nu? 

– Jag kommer att fortsätta jobba med politikerveckan eftersom det är en väldigt, väldigt viktig plattform och jag har faktiskt fått möjligheten att vara här fyra dagar i veckan och jobba en dag med politikerveckan också. Så det känns jättekul.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer