Foto: Anders Sydborg

Grundskola köpte in strålningsskydd för routrar och surfplattor – kritiseras av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Spiraskolan i Täby har låtit installera strålningsskydd, med hjälp av personer som har kopplingar till lobbygruppen Strålskyddsstiftelsen. Stiftelsen arbetar för att sprida budskapet om att trådlösa nätverk ger cancer, vilket är rent felaktigt enligt aktuell vetenskap.

I en facebookvideo visar en person med kopplingar till Strålskyddsstiftelsen hur de installerar routerskydd i alla skolans lokaler och det berättas också att barnen har fått strålningssäkra skal till sina surfplattor.

Maria Feychting är professor i epidemiologi vid KI och har forskat i många år kring hälsorisker till följd av elektromagnetiska fält. Hon ställer sig kritisk till att skolan i Täby har uppfört strålskyddsutrustning.

– Man skrämmer upp människor som oroar sig för dessa elektromagnetiska fält fastän det inte finns något vetenskapligt belägg, säger Maria Feychting.

Låg exponering i skolmiljön

Strålskyddsstiftelsen har länge bedrivit lobbyism i frågan kring strålning och hälsorisker. De riktar särskilt in sig på skolor och menar att elever och lärare utsätts för en hälsofarlig exponering av mikrovågor genom trådlösa nätverk.

Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort egna mätningar på trådlösa nätverk i skolmiljö. Exponeringen är mycket låg – lägre än en hundratusendel av vad som krävs för att kunna orsaka en säkerställd hälsopåverkan.

Spiraskolan: ”En prevention”

Svenska och internationella myndigheter och vetenskapliga råd är överens om att det inte finns något vetenskapligt stöd för att radiovågor från trådlösa nätverk innebär några hälsorisker.

Spiraskolans huvudman Jeremias Andersson hänvisar till information från Strålskyddsstiftelsen och svarar i ett mejl att de är väl medvetna om den officiella linjen, men att det finns en delad syn där flera forskare varnar för dagens teknik.

Hör mer i videoklippet ovan.

”Man skrämmer upp människor utan vetenskapliga belägg”, säger Maria Feychting, som har forskat sedan 80-talet på elektromagnetiska fält och dess koppling till cancer och andra hälsoproblem. Foto: Frida Jareteg

Myndigheter i Sverige utgår från sammanställningar av all forskning på området, som görs Världshälsoorganisationen (WHO), EU:s vetenskapliga kommitté (SCHEER) och myndigheters vetenskapliga råd.

Det finns studier som har hittat samband mellan strålning och olika typer av cancer, men experterna menar att dessa inte har kunnat upprepas av andra forskare och att studierna inte har kvalitetssäkrats, det vill säga gjorda på ett vetenskapligt sätt. De är icke-representativa för vetenskapen som helhet och en betydligt större andel av alla studier har slagit fast att det inte går att se några kopplingar mellan elektromagnetisk strålning och hälsofara. Man är dock eniga om att det finns frågor om hälsorisker vid förhöjda strålningsnivåer som måste utredas vidare.

Exponeringen för högre nivåer av strålning som kan vara skadliga begränsas av nationella och internationella riktlinjer, så kallade gränsvärden, som är satta med god mariginal. Ofta förekommer inte mer än en tusendel eller tiotusendel av gränsvärdet. Som privatperson kommer du alltså inte i närheten av så höga nivåer av strålning som krävs för att det ska bli skadligt för hälsan.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.