Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fartyget som fraktar bron är fast söder om Portugal. Arkivbild. Foto: Skanska / Stockholms stad

Guldbron försenas ytterligare – Stadsgården måste stängas av igen

Uppdaterad
Publicerad

Höga vågor gör att fartyget som fraktar Slussens nya guldbro är fast söder om Portugal. Det här innebär att Stadsgården, som är avstängd till den 2 mars, kommer behöva stängas av igen när bron är på plats i Stockholm.

Först var planen att guldbron, som har en central roll i det nya Slussenområdet, skulle anlänt till Stockholm runt den 15 februari, men bron försenades efter att fartyget tvingats vänta i Medelhavet strax söder om Marbella på grund av dåligt väder.

Till slut lyckades fartyget ta sig ut genom Gibraltar sund men nu har det stött på nya problem i form av hög sjögång. När fartyget var på väg mot Biscayabukten tvingades det vända om och befinner sig nu söder om Portugal.

– Vår tidplan försenas, det är bara att konstatera, säger Eva Rosman som är kommunikationsansvarig på Slussenprojektet under söndagseftermiddagen.

Nu kommer Stadsgården att vara avstängd som planerat fram till 2 mars, men sedan kommer den behövas stängas av igen.

– I och med att vi har hunnit göra en hel del förarbeten nu så behöver vi inte stänga av så länge nästa gång, det kan räcka med torsdag kväll till måndag morgon någon gång under mars månad, förhoppningsvis, säger Eva Rosman.

Vill få bron på plats innan vårfloden

SVT: Hade man kunnat förutse de här problemen?

– Vi vet att det är en blåsig tidpunkt på året men att det skulle vara så här slag i slag i slag, det hade vi inte kunnat förutse, säger Eva Rosman, som förklarar att det finns en särskild anledning till att försöka få bron till Stockholm vid den här tiden på året.

– Vi vill sätta in bron på plats innan vårfloden, så det är gynnsamma omständigheter i Stockholm för att sätta en bro på plats. Så man får göra en avvägning där, säger Eva Rosman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer