Smash and grab-rån mot guldbutik

Uppdaterad
Publicerad

En guldbutik i Saltsjöbadens centrum har utsatts för en smash and grab-kupp. Larmet kom till polisen vid 17-tiden. Gärningspersonerna ska ha varit beväpnade med tillhyggen och sedan lämnat platsen i ett annat fordon.

Flera gärningspersoner har kört in en bil i en guldbutik i centrum. En av ögonvittnena var ”Maria”, hon vill inte ställa upp med namn men berättar om händelsförloppet.

– Jag stod och väntade på min pappa utanför centrumet, helt plötsligt springer två män fram, maskerade, med kofot och golfklubba och försöker slå sönder glasrutan. Jag kände glassplitter i ansiktet, berättar ”Maria”.

Strax efter att männen hade rusat in i butiken kör en svart bil in i centrumet.

– De körde nästan ihjäl mig. Jag stod precis vid öppningen. Min första tanke var vem vill spränga det här centrumet och det fanns massor med barn och familjer inne. Det efter vad som hände på Drottningsgatan, men sen såg jag flera män springa ut och då förstod jag att det var ett rån.

Flera försökte stoppa rånarna

Efter att männen rånat guldbutiken sprang de ut, enligt vittnen hade en svart påse i händerna och blåa plattor från butiken där smycken vanligtvis ligger. Efter att ha hoppat in i bilen kom det flera personer på jakt efter rånarna.

– Det kom ut ytterligare tre män från centrumet som försökte fånga rånarna, de försökte slå sig in i bilen, men lyckades bara slå sönder en ruta på passagerarsidan. Rånarna lyckades fly från platsen i en mörk bil, säger ”Maria”.

Bilen är hittat

– Vi har massor av patruller på plats och även hundpatruller. En helikopter är på väg norrifrån, säger Eva Nilsson presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Två bilar var involverade i rånet, den första bilen som rånarna anlände i lämnades kvar på platsen  och den bil som rånarna lämnade brottsplatsen i kunde senare påträffas i Fisksätra.

– Nu pratar vi med vittnen, det var mycket folk på en fredag som befann sig i centrumet, säger Eva Nilsson.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen. Polisen har inlett en förundersökning om grovt rån.

– De lämnade en burk med tårgas, golfklubba och en svart väska efter sig. Och jag såg inga skjutvapen eller något annat vapen, säger ”Maria”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.