Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett konstexperiment värd 70 000 placerades ut i Norrtäljeån. Hör bakgrunden till ”den dold skatten” i klippet. Foto: Tomas Blideman/SVT

Guldtacka värd över 70 000 kronor låg oupptäckt i Norrtäljeån

Uppdaterad
Publicerad

Under fem veckor låg en guldtacka värd 70 000 kronor i Norrtäljeån i centrala Norrtälje. Bakom idén att placera en skatt i Norrtäljeån står vännerna Nicklas Salmin (L) och Albert Bergström som med sitt konstprojekt vill få fler att upptäcka och uppskatta konst. 

– Det finns mycket bra konst som förblir ouppmärksammad och som förtjänar en mottagare. Liksom vår guldtacka är det som en dold skatt som väntar på att upptäckas, säger Niklas Salmin (L).

Som ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje tycker Nicklas Salmin att invånarna ofta missar bra konst och inte tar del av de aktiviteter som finns.

– Intresset för konst är ganska svalt. Det här är en kommentar och en liten kritik till det, säger Nicklas Salmin.

”Konst i ån”

Norrtälje kommun driver sedan 2014 utställningen ”Konst i ån” där olika konstnärer får ställa ut sina verk i Norrtäljeån som rinner genom Norrtäljes innerstad.

– ”Konst i ån” är väldigt uppskattad och då har jag tänkt att varför ska inte jag kunna göra något. Jag kom på idén för ungefär ett år sedan och på den vägen är det. Konst ska inte vara för en Elit. Konst ska vara för den breda massan, säger Nicklas Salmin.

Nicklas Salmin kontaktade vännen Albert Bergström som driver en guldsmedsbutik i Norrtälje som nappade på idén och fällde in en guldtacka på 100 gram i en sten som lades på botten i Norrtäljeån.

– Jag ska erkänna att jag inte sov mycket de två första dagarna, säger Albert Bergström.

Albert Bergström och Niklas Salmin är lättade över att deras guldtacka förblev oupptäckt. – Fast på ett sätt hade det blivit ett bättre konstverk om någon tagit guldet och försvunnit, säger Niklas Salmin. Foto: Toms Blideman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.