Tusentals kvinnor har fått den problematiska kopparspiralen, Novaplus T, insatt som preventivmedel. Det har visats sig att spiralerna går sönder, oftast i samband med att den ska plockas ut. Innan tillverkaren hann slå larm om felet i februari 2018, hade 13 707 kvinnor runt om i Sverige fått spiraler av den defekta typen insatt.
En av de drabbade kvinnorna är Julia Klint som kände smärta i livmodern i 1,5 år. När hennes gynekolog tog ut spiralen såg han att den var sönder och att en bit satt kvar i livmodern.
– Gynekologen blev chockad precis som jag. Han sa att han under sina 30 år som gynekolog inte sett något liknande, säger Julia Klint.
Inget bevis – ingen ersättning
Orsaken ska vara en felaktig plastblandning där bariumsulftatet, en av komponenterna, klumpat ihop sig. Samtliga spiraltillverkare i hela världen är drabbade eftersom att alla köper bariumsulfat hos samma leverantör. Kopparspiralen har tillverkats av ett spanskt företag, Eurogine, och sålts i Sverige av medicinteknikföretaget Solann AB.
Eftersom vården, i många fall, inte registrerat fabrikat och tillverkningsnummer på spiralerna, vill tillverkaren inte ersätta de drabbade kvinnorna.
Det är inte helt ovanligt att vårdgivare inte registrerar dessa uppgifter menar Helena Kopp Kallner som är överläkare vid Danderyds sjukhus.
– Jag tror inte att det görs på alla ställen och det här är någonting som kommit sig av att det så sällan är bekymmer med de preventivmedel som vi har satt in. Det är extremt ovanligt att spiraler går sönder, säger Helena Kopp Kallner.
– Nu vet vi att det finns en spiral där det tvärtom är ganska vanligt att den går sönder, vilket innebär att just i det här fallet, skulle företaget vinna enormt mycket good-will på att faktiskt ta på sig ansvaret, säger Helena Kopp Kallner.
Distributören i Sverige menar att det inte är deras ansvar att ersätta kvinnorna.
– Vi kan inte själva hjälpa kvinnorna av olika anledningar, utan det är tillverkaren som har det ansvaret, säger Ann Strålman, Solann AB.
– Tillverkaren har också fått in spiraler från andra fabrikat, så de är måna att veta vilken spiral kvinnorna haft. De vill ju ersätta kvinnor som haft deras spiraler, säger Ann Strålman.
Anmälningar väntas öka
Totalt har Läkemedelsverket fått in 12 anmälningar i Stockholms län angående trasiga kopparspiraler och anmälningarna väntas öka då kopparspiraler ska bytas ut vart femte år eller tas ut när kvinnan vill bli gravid. Produkten tillverkades under 2015–2017 och har sålts till alla landsting i Sverige.
Region Stockholm har valt att inte upphandla kopparspiralen NovaPlus T, därför har det inte satts in särskilt många sådana i Stockholm. Däremot kan det förekomma i den privata vården eller andra delar av landet.
Rekommendationer
• Om spiralen går sönder, på plats eller när den tas bort, spara delarna och meddela reklamation@solann.se
• Tidigt uttag rekommenderas ej då risken att spiralen är defekt berör en liten andel
• Ta inte ut spiralen själv då det kan orsaka infektioner
• Om spiralen gått sönder kan den komma ut med mensen