Hör domare Robert Schött berätta om musikvideons betydelse för domen. Foto: Polisens förundersökning / Kovan Alshawish/SVT

Använde misstänkt mordvapen i rapvideo – döms till fleråriga fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Tre män fälls för att ha hanterat flera skarpladdade vapen i en rapvideo – varav ett misstänks vara det automatvapen som senare användes vid skottlossningen i Botkyrka den 2 augusti 2020 då tolvåriga Adriana dödades i Botkyrka.

I samband med utredningen av skottlossningen i Botkyrka togs en mobil i beslag, i vilken bilder hittades från inspelningen av en rapvideo där vapen hanteras.

Polisen lyckades senare få tag på råmaterialet från filmningen och kunde identifiera bland annat de tre männen, 29, 26 och 22 år gamla och hemmahörande i Vårby söder om Stockholm samt Västerås.

”En speciell dom”

Attunda tingsrätt dömde i dag de tre männen för grovt vapenbrott. Den 22-åringen, rapartisten vars video de spelade in, döms till fyra års fängelse, medan 26-åringen får fem år och sex månader. 29-åringen döms till fängelse i ett år och två månader. Ytterligare två män döms för andra grova vapenbrott.

– Det var inte en alldeles lätt dom. Vi behövde bedöma ett ganska fylligt filmmaterial och vapnens äkthet och funktionsduglighet. Att säga att något är unikt är ett ganska utslitet uttryck, men det var en speciell dom, säger domaren Robert Schött.

Två sitter även häktade för mord

De tre männen ska mellan den 30 juli och 1 augusti 2020 ha hanterat minst fyra skarpladdade vapen vid inspelningarna och åtalades därför för synnerligen grovt vapenbrott. Ett av dessa, en AK 47:a, är enligt åklagaren samma vapen som någon dag senare användes vid dödsskjutningen av Adriana.

I ett garage i Sollentuna, där delar av videon spelades in, hittades kulor som lämnats kvar från inspelningen. De kunde kopplas till hylsor som hittades på mordplatsen.

Utredningen om mordet fortsätter alltjämt. Totalt sitter åtta personer häktade inom ramen för den förundersökningen, varav två är samma personer som i dag dömdes för grovt vapenbrott.

Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan, utan att hon kom i vägen för en konflikt mellan två kriminella nätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.