Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videoklippen som avslöjade mannens bluff Foto: Privat

Hade vårdbehov all vaken tid – upptäcktes dansa i musikvideo

Publicerad

Den 40-åriga mannen sa sig bo i Umeå och behöva assistans all vaken tid. Samtidigt sågs han dansa i musikvideor och misstänks egentligen ha bott i Märsta. Nu åtalas mannen för grovt bidragsbrott på flera miljoner.

Mannen ska ha hävdat att han hade allvarliga funktionshinder efter att han blev svårt skadad av en bomb i sitt tidigare hemland. För att klara sin vardag behövde han därför assistansbidrag så hans släktingar kunde ge vård från morgon till kväll.

Mannen sökte stöd av Umeå kommun, där han sa sig bo, och fick mellan åren 2014 till 2017 utbetalt nästan fem miljoner kronor.

Men 2017 började kommunen misstänka att han inte alls bodde i Umeå, och gjorde en polisanmälan.

I efterföljande utredning konstaterar polisen, bland annat genom kontoutdrag och vittnesmål, att han under perioden till synes bott i Märsta. Även de släktingar som ska ha varit hans assistenter var folkbokförda där.

Krävs på fem miljoner

Nu åtalas mannen, och de tre släktingarna, för att ha fuskat med bidrag genom att ljuga om sin hemort. Något UNT var först med att berätta.

Mannen är misstänkt för grovt bidragsbrott och återkrävs på de miljoner han fått utbetalt. Han menar själv att han har bott i Umeå så som han uppgett.

TV-program musikvideor

Men i utredningen är det inte bara mannens hemort som ifrågasätts, utan även vårdbehovet.

Umeå kommun har lämnat material till polisen där mannen deltar i ett TV-program och flera musikvideor, där han sjunger och spelar musik.

Kommunen anser att han i klippen gör rörelser som kan ifrågasättas utifrån de sjukintyg han lämnat i samband med beviljandet av assistans.

Misstänks ha utnyttjat sekretessen mellan kommuner

Mannen ska enligt förundersökningen även vara misstänkt för att systematiskt bytt kommun när han han fått avslag eller indragen assistans. Bland tidigare kommuner finns Uppsala och Göteborg.

Eftersom sekretessen är stor mellan olika kommuner ska tidigare beslut om indragen assistansersättning inte ha framkommit när mannen flyttat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.