Häkteschefen har enligt hovrätten inte tillkallat sjukvård trots att både Ali och cellen han befann sig i var i dåligt skick. Foto: Förundersökningen/TT

Häkteschefen döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Ali dog av uttorkning under sin tid som häktad i Sollentuna. Häkteschefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel men frikändes i Attunda tingsrätt. Efter överklagande så döms nu mannen för tjänstefel i Svea hovrätt.

För tre år sedan avled Ali, 23, efter att ha suttit häktad i knappt tre veckor misstänkt för rån, vilket SVT har rapporterat om.  Avdelningschefen på häktet friades för vållande till annans död och tjänstefel i tingsrätten. Men domen överklagades – och nu har hovrättens dom fallit.

Enligt hovrättens dom har det varit häktenchefens ansvar att se till att Ali blir undersökt av sjukvårdspersonal. 

Häkteschefen har enligt hovrätten gjort sig skyldig till tjänstefel då han uppmärksammats på det dåliga skick både Ali själv och den cell han befunnit sig i varit men ändå inte tillkallat sjukvård. 

Häkteschefen döms nu därför till 60 dagsböter om 490 kr. 

Försvaret: ”Kommer att överklaga”

Efter överläggning har häkteschefen och försvarsadvokat Fredrik Zettergren beslutat att överklaga domen.
– Vi kommer att överklaga domen gällande tjänstefel även om det märks i påföljden att tjänstefelet inte är av den allvarligare graden, säger Fredrik Zettergren, försvarsadvokat åt häkteschefen.

Fredrik Zettergren säger att både han själv och hans klient är besvikna på att hovrätten dömt annorlunda än tingsrätten.
– Vi är naturligtvis besvikna att hovrätten bestämt sig för att beakta en annan typ av bevisning än tingsrätten. Tittar man på tidigare mål om tjänstefel så finns det dessutom tydligare regler som kan redogöra för vad som är fel och inte, men det finns det inte här, säger Fredrik Zettergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer