Se videon inifrån Alis häktescell. Foto: Förundersökningen/TT

Filmen visar misären i häktescellen – dagar innan Ali dog

Uppdaterad
Publicerad

Filmen inifrån häktescellen visar misären bara dagar innan 23-årige Ali dog av uttorkning. På onsdagen faller hovrättsdomen i det omskrivna fallet.

I maj 2017 dog Ali av uttorkning efter att ha suttit häktad drygt två veckor i Sollentuna.

Häkteschefen friades i Attunda tingsrätt för vållande till annans död och tjänstefel, vilket SVT har rapporterat om. På onsdagen faller hovrättens dom.

Filmklipp ny bevisning

I förundersökningen framkom det att flera medarbetare hade påpekat för chefen att det inte gick att avgöra om 23-åringen fick i sig mat och dryck eftersom cellen var för skräpig.

Filmen ovan är en del av den nya bevisning som lagts fram i hovrätten. Den visar hur det såg ut i cellen några dagar innan Ali dog och är filmad av en anställd på häktet.

Händelseförloppet – från häktad till död

18 april 2017:  Ali grips misstänkt för rån. Alis mamma förklarar för personalen att han måste få sina mediciner.

20 april: Ali häktas och sjukvårdspersonal på häktet i Sollentuna genomför en hälsokontroll av Ali. Inget säkert suicidalt eller psykotiskt framkommer.

21 april: Ali flyttas till avskildshetsavdelning efter att ha agerat mycket labilt. Vattnet stängs av i Alis cell eftersom han hällt ut vatten på golvet. Bestick tas även bort.

27 april: Ali agerar labilt och svarar inte på tilltal.

30 april: Ali uppvisar ett aggressivt beteende och vägrar äta.

4 maj: Ali avstår återigen att äta. Försöker orsaka en översvämning då vattnet slagits på tillfälligt. Vattnet stäng av igen.

5 maj: Vattnet i Alis cell slås på för att spola toaletten. Cellen översvämmas och vattnet stängs av. Ali svamlar, sparkar och slår mot personalen.

8 maj: Sjuksköterska bedömer att Ali bör flyttas för vård på sjukhus. Sjuksköterskan anser dock att remiss kan skrivas först dagen efter. 

9 maj: Ali är i så dåligt skicka att han måste flyttas till sjukhus. På psykiatriska akuten vid St Görans sjukhus har personalen svårt att hitta Alis puls. Ali måste åter igen förflyttas. På Karolinska sjukhuset så pågår upplivningsförsök under en längre tid. Klockan 18:33 dödförklaras Ali.

Källa: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.