Detta har hänt: Intagen dog av törst på häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige häktade mannen kastade sin mat på väggarna och fick vattnet avstängt i cellen. Efter knappt tre veckor i Sollentunahäktet dog han av uttorkning.

På fredagen friades häktets avdelningschef från misstänkt tjänstefel och vållande till annans död.

Mannen beskrivs som stökig redan vid ankomsten till häktet och han är stundtals hotfull och utåtagerande under promenader. Hans beteende eskalerar och han placeras på avdelning fem som kallas ”obsen”, kort för observation, i en isoleringscell.

Enligt ett anonymt vittnesmål i förundersökningen jobbar ”det gamla gardet” på avdelning fem där jobbiga interner ”uppfostras” och ”straffas” och häkteschefen ”har inget att säga till om”.

Vattnet i cellen stängs av

Eftersom den häktade mannen låter vattnet svämma över stängs vattnet av i cellen förutom vid spolning i toaletten. Vattnet är avstängt mellan den 21 april och den 9 maj 2017. Vatten får 23-åringen i stället i muggar tillsammans med sin måltidsbricka. Mannen matvägrar och kastar mat på väggarna tillsammans med avföring. Flera kriminalvårdare berättar att 23-åringen var naken i cellen och stundtals okontaktbar. En vårdare beskriver förhållandena som ”omänskliga”.

Den ansvarige kriminalvårdsinspektören som är chef på avdelningen uppmärksammas på situationen upprepade gånger av olika kriminalvårdare, en vårdare tar med chefen till 23-åringens cell och då beordrar chefen att cellen ska städas men mannen skickas inte till sjukvård.

Anställda larmar till chefen

I förundersökningen framkommer det att flera medarbetare påpekar för avdelningschefen att det inte går att avgöra om 23-åringen äter den mat och dricker det vatten som tilldelas honom eftersom hans cell är för skräpig.

Enligt häktningspromemorian finns det noterat att mannen behöver antipsykosmediciner men ändå bedöms han inte ha tillräckliga psykiska besvär för att uppfylla kriterierna för vårdintyg och förblir på häktet.

Dör på väg till sjukhuset

Enligt avdelningschefen ska de häktade i normalfallet ”meddela själv om de vill träffa sjukvård”. När en intagen har en psykos eller liknande ligger dock ansvaret på kriminalvårdsanställda men 23-åringen ville inte medverka till en suicidscreening. Mannens tillstånd diskuteras på morgonmötena där chefen närvarar men enligt stämningsansökan underrättas inte sjukvården om mannens tillstånd.

Den 8 maj 2017 undersöks han och förs till sjukhus dagen efter. Han avlider i transporten mellan två sjukhusbesök. Obduktionen visar att han har dött av uttorkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.