Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med hjälp av artificiell intelligens hoppas Folktandvården Stockholm kunna identifiera karies. Foto: SVT

Dator ska hitta hål i tänderna

Uppdaterad
Publicerad
Folktandvården Stockholm är tillsammans med Västra Götaland först i landet med att leta hål i tänderna med hjälp av artificiell intelligens, AI. Systemet ska fungera som ett beslutsstöd för tandläkare och tandhygienister vid misstanke om karies.

Karies eller hål i tänderna, kan vara svåra att upptäcka. Trots att man röntgat tänder sedan sent 1800-tal, så finns det faktorer som gör metoden sårbar.

– Fönster med mycket ljusinsläpp och datorskärmar som inte är optimala påverkar röntgenbilderna, säger Henrik Wennergren, IT-chef och projektledare på Folktandvården Stockholm. 

Därför testar nu Folktandvården Stockholm ett helt nytt grepp för att få ännu säkrare resultat.

Folktandvården testar neurala nätverk

Den nya tekniken är så kallade neurala nätverk. Med hjälp av en algoritm som matas in kan miljontals bilder analyseras i ett nätverk. Där talar algoritmen om för systemet vad som är rätt och fel samt vilket resultat man vill ha. På så sätt ska AI, artificiell intelligens, kunna lokalisera och eliminera felkällor.

– Det fungerar ungefär som hjärnan, man lär nätverket genom att mata in mer information. Man lär systemet vad som är karies och vad som inte är karies, säger Henrik Wennergren.

Nya systemet införs i höst

Hittills är algoritmens träffsäkerhet kring 80 procent. I höst när bildanalysen är klar och man uppnått önskat resultat ska resultatet sedan granskas av röntgenspecialister. Därefter vill man testa tekniken ute på klinikerna.

– Alla branscher tittar på AI just nu, så det kommer att explodera och det finns hur stor potential som helst inom alla branscher att använda sig av dessa tekniker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer