Folktandvården och tandsköterska får kritik. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folktandvården kritiseras – gav farligt råd om salva till småbarn

Publicerad

I en mammagrupp rekommenderade en tandsköterska Xylocainsalva för att lindra barns besvär vid tandsprickning. När en mamma följde rådet och smorde salvan på sitt barns tandkött började barnet hosta och kräkas.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ringde mamman till vårdguiden där hon fick veta att en för stor mängd av salvan kan leda till andningsuppehåll för barn under 1,5 år. Barnet togs till sjukhus för behandling.

Faran för små barn inte allmänt känd

Mamman gjorde ett inlägg på sociala medier för att varna andra föräldrar. Då framkom det att salvan rekommenderats tidigare, både på andra platser inom Folktandvården i Stockholm och på andra platser i landet.

Händelsen har utretts av vårdgivaren. Enligt IVO-anmälan var de inte medvetna om att personal rekommenderade salvan till små barn och de misstänker att det har skett på flera platser, både i länet och i landet.

Xylocainsalva används inom tandvården, både på barn och vuxna, men faran för små barn verkar inte vara allmänt känd inom Folktandvården Stockholm.

Sköterska borde kvalitetssäkrat rekommendationen

IVO riktar nu kritik mot Folktandvården Stockholms län med bedömningen att de inte har gett sin personal uppdaterad information.

Tandsköterskan som gav det aktuella rådet får också kritik för att inte ha kvalitetssäkrat rekommendationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.