Många stockholmare föll för januaris isar. Foto: SVT

Resultatet: 90 personer halkade och slog sig per dag

Uppdaterad
Publicerad

I snitt halkade 90 personer per dag och slog sig i Stockholms län under den isiga januarimånaden. Det visar siffror från Region Stockholm.

Totalt fick 2801 personer i Stockholms län besöka sjukhus på grund av fallskador under januari månad. 25 procent mer än samma period förra året. Veckan då flest halkade och slog sig var vecka tre: 1171 sjukhusbesök. Det här är samma vecka som Stockholms stad fick ta emot 1600 klagomål från upprörda invånare som tyckte att halkbekämpningen var bristfällig.

Region Stockholm listar tips till allmänheten

I samband med att SVT begärt ut siffrorna listar Region Stockholm tips som stockholmare bör tänka på för att inte halka:

  • Undvik att gå ut i tofflorna för att hämta tidningen
  • Använd broddar
  • Ta det lugnt – spring inte till bussen
  • Ha mobilen i fickan och ögonen på vägen
  • Se upp för isfläckar
  • Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned

Statistiken gäller alla vårdgivare. Det vill säga inte bara akutsjukhusen utan även nya närakuter, vårdcentraler med mera. Skador som personer fått vård för varierar. Allt från brutna och stukade handleder till hjärnskakning och skador på fotleder. Sårskador som behöver läggas om eller sys är också vanligt, enligt Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.