Hallbristen i Stockholm stoppar basketlag

Publicerad

KFUM Central har redan förutsättningar för att spela i basketligan för damer. Men hallbristen i Stockholm sätter stopp.

Sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt har KFUM Central förutsättningar för att spela i basketligan för damer.

Men hallbristen i Stockholm sätter stopp.

– Vi har ingenstans att spela, säger ordföranden Svante Bengtsson.

Det blir överhuvud taget inget kval för superettans damlag. Topplaget Luleå Stars har inte en tillräckligt stor organisation för att kunna spela i basketligan, KFUM Central hoppar av på grund av hallbristen och trean Luleå BG får inte spela i högsta ligan eftersom man är ett basketgymnasielag.

I stället spelar basketligans fyra sämsta lag kvalspel om två platser, ligan ska nämligen bantas med två lag (till tio) enligt ett tidigare beslut.

Spelar i gympasal

Det är väldigt ont om idrottshallar i Stockholm, framför allt i innerstaden. KFUM Centrals damlag spelar på dispens i Gärdesskolans gymnastiksal som saknar trägolv och läktare. För KFUM Central är det inget alternativ att lämna sitt upptagsområde på Östermalm och Vasastan för att spela basket.

-Vi har 600 barn i verksamheten och de får inte åka hur som helst. Och de sponsorer som vi kan knyta till oss vill inte synas någon annanstans. Vårt upptagningsområde är lika stort som Linköping, men det är ingen som säger att lag därifrån ska spela i Norrköping, säger Bengtsson.

Vill hjälpa till

KFUM Central har mycket god ekonomi, äger bland annat fastigheter, och har erbjudit Stockholms Stad 150 miljoner kronor för att hjälpa till att bygga en hall i norra innerstaden.

– Det var väldigt nära för några veckor sedan, vi var anvisade en plats vid Roslagstull, men Länsstyrelsen ströp möjligheterna att bygga där på grund av luftföroreningar. Nu gäller det att titta på andra alternativ med Stockholms Stad, men det går trögt. Andra platser som vi tittat på säger staden blir möjlig att bygga på först 2020, säger Bengtsson.

– Vi hoppas att politikerna vaknar till, men vi vill också få igång en större diskussion – vad vill vi medborgare, vill vi att våra barn ska kunna bedriva idrott eller inte?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer