Hälso- och sjukvårdsförvaltningen riktar stark kritik mot företaget Unilabs. Foto: TT

Patienter får vänta orimligt länge på svar om cancerprover

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta upp till flera månader för att få svar på om ett hud- eller vävnadsprov visar på hudcancer. Nu riktar Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning stark kritik mot Unilabs som ansvarar för undersökningarna och provsvaren. Unilabs menar dock att de mest brådskande svaren har levererats i tid och det är standardproven som blivit försenade.

Unilabs har i uppdrag att utföra en del laboratoriediagnostik för Region Stockholm. Men företaget har inte lyckats följa avtalet vad gäller vissa provsvar om bland annat hudförändringar i tid, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Enligt tidningen har patienter fått vänta i månader på provsvar och röntgen när det gäller allvarliga sjukdomar som misstänkt malignt melanom och andra typer av cancer.

Nu riktar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen stark kritik mot Unilabs.

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ser mycket allvarligt på situationen. Jag förstår att vissa patienter har behövt vänta orimligt länge på sina provsvar. Det är helt ohållbart, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande på Region Stockholms hemsida.

”Vår interna process borde fungerat bättre”

Redan i juni började vårdgivare i olika delar av hälso- och sjukvårdsförvaltningen påpeka att väntetiderna ökade. Trots det har hälso- och sjukvårdsdirektören inte fått kännedom om den samlade bilden förrän under senare delen av augusti.

– Jag kan konstatera att när vi får signaler om så allvarliga brister borde vår interna process fungerat bättre, säger Björn Eriksson.

En extern granskning av händelseförloppet ska nu begäras för att utreda upphandlingen och vad som skapat dessa problem.

Unilab har anställt extra personal för att hinna

I ett pressmeddelande beklagar Unilabs de försenade provsvaren och förklarar att alla prioriterade provsvar har levererats i rätt tid, men de så kallade standardproven som egentligen ska bedömas inom två veckor har istället tagit upp till åtta veckor att bedöma.

– Vi beklagar verkligen att människor har fått vänta längre än de ska på sina provsvar. Vi ser mycket allvarligt på förseningar som kan påverka sjukdomsförlopp och skapa oro. Vi har anställt ytterligare personal för att ha kapacitet att bedöma alla prover inom den utsatta tiden, säger Charlotta Wikström, Sverigechef med ansvar för patologi och radiologi på Unilabs.

Med personalförstärkning ska Unilabs ta sig an de återstående 6 000 proven och beräknas bli färdiga med analyserna inom fyra veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.