Mats Gerdau (M) odrförande i Nacka kommunstyrelse vill bygga bostäder i Bergs hamn. Foto: SVT

Hamnkonflikten i Nacka trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Olja eller bostäder, det är frågan som Nackaborna väntar svar på. Konflikten i Bergs hamn går in i nästa fas.

Kommunen vill bygga 2000 nya bostäder med panoramautsikt över Stockholms inlopp. Det kanadensiska oljebolaget Circle K, som nu hyr marken, menar däremot att oljehamnen är viktig för Sveriges säkerhetsintressen och totalförsvaret. Oljan förvaras i cisterner och under jorden, och är ”krigsviktig”, säger Circle K:s talesperson till Svenska Dagbladet.

Varje år förser Bergs oljehamn Mälardalen med 800 000 kubikmeter bränsle och drivmedel, bland annat till Skavsta flygplats.

Konflikten grundar sig i att kommunen sa upp hyresavtalet med oljebolaget för några år sedan. Detta ogiltigförklarades i Mark- och miljödomstolen då de menade att uppsägningen gått till på felktigt vis. Kommunen har nu överklagat och hoppas kunna börja bygga bostäder inom en tioårsperiod.

– Man kan flytta oljeverksamheten till Södertälje, Norrköping, Gävle eller Västerås, de vill ju dessutom ta emot bränslehanteringen, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.