Han är stans närmaste bonde

Uppdaterad
Publicerad

Hästa Gård ligger mitt på Järvafältet, bara ett stenkast från Akalla och Husby. Här bryr man sig om både om djur, natur och människor.

Gården är ett av världens största stadsjordbruk och drivs av Oloph Fritzén och Jenny Olofsson. Unika i sitt slag.

Världens största stadsjordbruk

Oloph är en ung bonde, uppflyttad från Småland, och driver lantbruket Hästa Gård med ekoprofil. På 185 hektar har han kor, höns, grisar, får, hästar, odlar nakenhavre, dinkel och grönsaker. Det mesta som produceras är krav-märkt och säljs i gårdsbutiken.

Korna, liksom de andra djuren, får foder som odlas på plats. Eller så får de matrester från restauranger och mataffärer...

Äggmobiler

Eko- och kretsloppstänket genomsyrar allt på Hästa Gård. Hönsen tex är viktiga för att de äter fluglarver och andra småkryp som annars förpestar livet för de fyrbenta djuren. Hönsen bor i äggmobiler som flyttas ett par gånger i veckan. Och på kvällarna går de själva in och lägger sig.

Oloph och hans kollega Jenny sliter hårt, men får hjälp av många boende i Järva som kommer till Hästa på sin fritid.

Colette van Luik, ABC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.